Ontmoet Westwijker: Ragna

Foto: Bart van Vliet

“Alle seinen voor jeugdcriminaliteit staan op rood in de Westwijk. We willen voorkomen dat kinderen daarin belanden. Daar hebben we een aanpak voor bedacht.” Aan het woord is Ragna Kuiper-Smits, directeur van kindcentrum De Schakel. Zij zet zich met andere scholen en organisaties in om van de Westwijk een betere plek te maken. Het Rijk trekt jaarlijks 1 miljoen euro uit voor de aanpak die jongeren een betere toekomst moet bieden. 

Ragna werkte eerder in Den Haag, dus kent de problemen van grote steden. Toch legt ze zich daar niet bij neer. “Ieder kind mag er zijn. Ieder kind heeft toekomstperspectief nodig. Daar kom ik elke dag mijn bed voor uit. Soms krijg ik tranen in mijn ogen als regels dat in de weg staan. Samen met anderen vecht ik voor meer geld en aandacht voor onze wijk. Daarom ben ik heel blij met het Programmabureau Wij de Westwijk.”

“Zo gaan we jeugdcriminaliteit in de Westwijk voorkomen”

Geld van het Rijk

Ze dacht actief mee aan een plan voor de preventie van jeugdcriminaliteit, één van de onderdelen van Wij de Westwijk. Net als de politie, bureau Halt en vele anderen. “Dat is bedoeld voor kinderen in alle leeftijden. Het Rijk staat achter dit plan en heeft geld toegezegd. Na de herfstvakantie gaan we van start met de activiteiten.”

Sparren over eten en bedtijd

Die aanpak begint bij de jongste kinderen (0 tot 4 jaar). Preventie richt zich vooral op de ouders. “We gaan ouders in hun kracht zetten. Bijvoorbeeld door jonge moeders in groepjes bij elkaar te brengen. Samen kunnen ze sparren over eten, bedtijd en hun problemen. Zo bouwen zij meteen een sociaal netwerk op. Als het beter met de ouders gaat, straalt dat af op de kinderen.”

Digitaal cyberrijbewijs voor weerbaarheid

Voor de basisschoolkinderen komt er onder andere het digitaal cyberrijbewijs. “Cyberpesten komt veel voor. Hoe word je weerbaar? Wat zet je op sociale media? Hoe voorkom je dat je in mooie praatjes trapt? Dat willen we kinderen leren.” Ook de rots- en watertraining is een onderdeel. Die helpt leerlingen sterk te staan én naar anderen te luisteren. 

Jongerenwerk vangt signalen op

Voor de kinderen op de basisschool en het voortgezet onderwijs komen er voor de Westwijk extra jongerenwerkers. Zij kunnen signalen opvangen. “Jongeren willen gehoord worden. Bij jongerenwerk kunnen ze terecht met hun verhaal. We willen voorkomen dat ze geronseld worden voor drugs bezorgen en ergere zaken.” Bij de aanpak hoort ook Kapot Sterk – een community voor jongvolwassen die veel hebben meegemaakt. 

Actieplan van scholen

Ragna dacht niet alleen mee over de aanpak om jeugdcriminaliteit te voorkomen. Ze werkt intensief samen met haar collega’s van de Integrale Kindcentra PWA en De Wereldwijzer. Samen maakten ze een actieplan van de drie scholen, met onder meer een verlengde schooldag en taalcafé’s.

Nu en in de toekomst 

De directeur van kindcentrum De Schakel heeft er vertrouwen in dat de wijk vooruit kan komen. “Ik zie nu al mooie dingen gebeuren. Zo maak ik een diepe buiging voor arbeidsmigranten die na hun werk 3 avonden in de week naar het taalcafé komen. Ik geloof ook in een toekomstperspectief voor alle kinderen in de Westwijk. Dat is een zaak van de lange adem. In 20 jaar kunnen wij samen het verschil gaan maken voor onze wijk.”

Deel dit artikel

Samen maken Wij de Westwijk

Doe mee met Wij de Westwijk! Samen vergroten we jouw kansen. Met elkaar pakken bewoners en organisaties problemen op. Het programma richt zich op vijf onderdelen: kinderen - ouders - werken en leren – schoon en heel – veilig en wonen. Meer weten? Kom langs in onze huiskamer in IKC De Wereldwijzer, Erasmusplein 1 voor een kop koffie. De deur staat voor je open.

Andere relevante artikelen

Gezellig samen Laagdrempelig Bewegen! 

Gezellig samen Laagdrempelig Bewegen! 

Lijkt het je leuk om samen met anderen te ontdekken welke sport- en beweegmogelijkheden er in Vlaardingen zijn? Doe dan mee met het Kennismakingsprogramma Laagdrempelig Bewegen en ontdek wat bij […]

Ontmoet Westwijker: Mohammed

Ontmoet Westwijker: Mohammed

“Ik woon en werk in de wijk waar ik ben geboren en opgegroeid,” vertelt jongerenwerker Mohammed Benomar (1994). “Ik ging hier naar school, voetbalde op de pleintjes, had hier mijn […]

Ontdek de IT-held in jou: doe mee aan re_B00TCMP!

Ontdek de IT-held in jou: doe mee aan re_B00TCMP!

Zet 9 maart in je agenda, want dan transformeert Cultuurhuis Kade40 in Vlaardingen tot het epicentrum van jong IT-talent! Gemeenten Vlaardingen, Schiedam, Dordrecht, Capelle aan den IJssel en de politie […]