Foto: Bart van Vliet
“Alle seinen voor jeugdcriminaliteit staan op rood in de Westwijk. We willen voorkomen dat kinderen daarin belanden. Daar hebben we een aanpak voor bedacht.” Aan het woord is Ragna Kuiper-Smits, directeur van kindcentrum De Schakel. Zij zet zich met andere scholen en organisaties in om van de Westwijk een betere plek te maken. Het Rijk trekt jaarlijks 1 miljoen euro uit voor de aanpak die jongeren een betere toekomst moet bieden.
Ragna werkte eerder in Den Haag, dus kent de problemen van grote steden. Toch legt ze zich daar niet bij neer. “Ieder kind mag er zijn. Ieder kind heeft toekomstperspectief nodig. Daar kom ik elke dag mijn bed voor uit. Soms krijg ik tranen in mijn ogen als regels dat in de weg staan. Samen met anderen vecht ik voor meer geld en aandacht voor onze wijk. Daarom ben ik heel blij met het Programmabureau Wij de Westwijk.”
“Zo gaan we jeugdcriminaliteit in de Westwijk voorkomen”
Geld van het Rijk
Ze dacht actief mee aan een plan voor de preventie van jeugdcriminaliteit, één van de onderdelen van Wij de Westwijk. Net als de politie, bureau Halt en vele anderen. “Dat is bedoeld voor kinderen in alle leeftijden. Het Rijk staat achter dit plan en heeft geld toegezegd. Na de herfstvakantie gaan we van start met de activiteiten.”
Sparren over eten en bedtijd
Die aanpak begint bij de jongste kinderen (0 tot 4 jaar). Preventie richt zich vooral op de ouders. “We gaan ouders in hun kracht zetten. Bijvoorbeeld door jonge moeders in groepjes bij elkaar te brengen. Samen kunnen ze sparren over eten, bedtijd en hun problemen. Zo bouwen zij meteen een sociaal netwerk op. Als het beter met de ouders gaat, straalt dat af op de kinderen.”
Digitaal cyberrijbewijs voor weerbaarheid
Voor de basisschoolkinderen komt er onder andere het digitaal cyberrijbewijs. “Cyberpesten komt veel voor. Hoe word je weerbaar? Wat zet je op sociale media? Hoe voorkom je dat je in mooie praatjes trapt? Dat willen we kinderen leren.” Ook de rots- en watertraining is een onderdeel. Die helpt leerlingen sterk te staan én naar anderen te luisteren.
Jongerenwerk vangt signalen op
Voor de kinderen op de basisschool en het voortgezet onderwijs komen er voor de Westwijk extra jongerenwerkers. Zij kunnen signalen opvangen. “Jongeren willen gehoord worden. Bij jongerenwerk kunnen ze terecht met hun verhaal. We willen voorkomen dat ze geronseld worden voor drugs bezorgen en ergere zaken.” Bij de aanpak hoort ook Kapot Sterk – een community voor jongvolwassen die veel hebben meegemaakt.
Actieplan van scholen
Ragna dacht niet alleen mee over de aanpak om jeugdcriminaliteit te voorkomen. Ze werkt intensief samen met haar collega’s van de Integrale Kindcentra PWA en De Wereldwijzer. Samen maakten ze een actieplan van de drie scholen, met onder meer een verlengde schooldag en taalcafé’s.
Nu en in de toekomst
De directeur van kindcentrum De Schakel heeft er vertrouwen in dat de wijk vooruit kan komen. “Ik zie nu al mooie dingen gebeuren. Zo maak ik een diepe buiging voor arbeidsmigranten die na hun werk 3 avonden in de week naar het taalcafé komen. Ik geloof ook in een toekomstperspectief voor alle kinderen in de Westwijk. Dat is een zaak van de lange adem. In 20 jaar kunnen wij samen het verschil gaan maken voor onze wijk.”