De stuurgroep van Wij de Westwijk bestaat uit vertegenwoordigers van organisaties die een belangrijke rol spelen in de Westwijk. Samen bepalen zij de inhoud van het programma en de koers voor de Westwijk. Ze zetten zich in voor de verbetering en versterking van de leefomgeving in de Westwijk. Maak hieronder kennis met de leden uit de stuurgroep!
Burgemeester
Burgemeester
Sinds 2022 is de Vlaardingse Westwijk officieel onderdeel van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Met de inzet van Programmabureau Westwijk wordt geprobeerd burgers weer perspectief te bieden. Net als negentien andere gebieden is de Westwijk weggezakt en staan er te veel seinen op rood.
“Vlaardingen heeft een hele indrukwekkende geschiedenis”, vertelt burgemeester Bert Wijbenga trots. Volgend jaar viert de stad 750 jaar stadsrechten. “Een van de grote bloeiperiodes voor de stad was tijdens de wederopbouw”, vervolgt hij, “veel mensen trokken voor de industrie naar Vlaardingen. Maar in de jaren 80 vond in Vlaardingen, net als in andere steden, verandering plaats. Grote bedrijven trokken uit de stad. Mensen met economische kracht gingen mee, arbeiders bleven werkeloos achter. En met de ontwikkelingen in de woningbouw zakten de arbeiderswoningen naar de onderkant van de woningmarkt.” De Westwijk is een van de wijken waarin de gevolgen merkbaar zijn.
Vlaardingen West is slechts een van de gebieden in de regio die kampt met grote problematiek. “De problemen zijn iedere keer doorgeschoven naar andere wijken”, stelt programmadirecteur Hamit Karakus. “Als overheid pakten we wijk A aan en waren we tevreden als door nieuwbouw de WOZ-waarde steeg. Maar de kwetsbare mensen verhuisden naar andere gebieden.”
“Dat willen we in de Westwijk niet meer doen. Je moet zorgen dat je het probleem van de mensen oplost. We proberen daarom alles op te lossen in de Westwijk. We moeten het aantrekkelijk maken om in de wijk te blijven wonen. Anders vertrekken mensen die het zich kunnen veroorloven en blijven er meer vragers dan dragers over”, voegt Karakus toe.
Niet alleen de fysieke omgeving en veiligheid moet daarom beter, inwoners van de kwetsbare wijken moeten ook een beter perspectief hebben. “Kinderen moeten onafhankelijk van hun ouders kansen krijgen”, vindt Karakus. Dat is op dit moment niet het geval voor de kinderen die in de Westwijk opgroeien. Wijbenga bevestigt deze ambitie: “We moeten het verschil gaan maken voor de kinderen die in de wijk opgroeien. Zij moeten dezelfde kansen krijgen. Die motivatie gaat bij mij diep. We moeten het beste willen geven voor de Westwijk”.
Deze inzet is hard nodig. “Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb zei een keer: de scholen op Rotterdam-Zuid verdienen de beste leerkrachten. Je kunt het ook omdraaien; als je de beste leerkracht bent, dan ga je naar Rotterdam-Zuid.” En dat slaat ook op de Westwijk, vervolgt burgemeester Wijbenga. “De Westwijk vraagt de beste mensen voor de sociale opgave die voorligt. Daarom ben ik zo ontzettend blij dat Hamit er is. We wilden het beste voor de Westwijk. Ook het college en ik zetten ons beste beentje voor, we hebben de Westwijk een prioriteit gemaakt.”
Van andere Nationale Programma’s hebben ze drie belangrijke lessen getrokken. “Eén is: met de bewoners in contact komen. Twee, meteen praktische dingen doen. Natuurlijk moet je een degelijk plan hebben voor de lange termijn, maar doe nu ook iets op het gebied van schoon, heel of veilig. Het derde is: praat de wijk niet in de put. Er zijn problemen, maar de wijk heeft ook heel veel kracht. Spreek daarom altijd met respect over de wijk”, vat burgemeester Wijbenga samen. “Versnellen is ook een belangrijk woord dat nog teveel gemist wordt”, stelt Karakus. “Het gaat ons nooit snel genoeg, we willen altijd gisteren klaar zijn”, vult Wijbenga lachend aan.
Wethouder
Wethouder
In de stuurgroep wordt het college van burgemeester en wethouders vertegenwoordigd door Jacky Silos. Silos is wethouder voor onder andere zorg, jeugd, onderwijs, inclusie, maatschappelijke participatie en de Westwijk. Ze is enthousiast als ze over de Westwijk praat. “In de Westwijk heerst een ontzettend warme sfeer. Ook in het wijkcentrum merk je dat die mensen echt denken ‘we gaan er gewoon voor!’”, vertelt Silos. Toch is ze zich heel bewust van de kwetsbaarheid van de wijk. “De Westwijk kampt echt met grote problemen. Kinderen die in de wijk opgroeien krijgen niet dezelfde kansen als in de rest van het land.”
“We komen niks halen of innen, maar komen wat brengen. Dat moet bij gaan dragen aan het vertrouwen van mensen in de overheid.”
Met de aanpak van Programmabureau Westwijk moet daar verandering in komen. Silos: “We gaan als overheid nu anders aan de slag. We gaan langs bij de mensen. We komen niks halen of innen, maar komen wat brengen. Dat moet bij gaan dragen aan het vertrouwen van mensen in de overheid.” Bewoners van andere wijken in Vlaardingen moeten uiteindelijk ook de effecten gaan voelen van wat er in de Westwijk gebeurt. “Dingen die we in de Westwijk ontwikkelen, willen we ook uitrollen in andere wijken waar het hard nodig is”, aldus wethouder Silos.
Teamchef C. Politie Waterweg
Teamchef C. Politie Waterweg
Al 35 jaar werkt John van Dam voor de politie. Begonnen in het blauw op straat in Rotterdam en inmiddels werkzaam als chef basiseenheid bij Politiebureau Waterweg, de eenheid waaronder Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland vallen. Een uitdagende opgave, maar een waar hij veel plezier uithaalt. “Alles wat ik heb gedaan bij de politie komt op deze plek samen.” Vlaardingen is een plek waar je dezelfde problemen als in grote steden vindt, maar waarop volgens Van Dam het zicht ontbrak. Er werd te veel geprobeerd intern op te lossen, in plaats van de samenwerking op te zoeken. Door Programmabureau Westwijk zit nu voor het eerst iedereen aan tafel om deze problemen bloot te leggen.
Als je hem vraagt wat het belangrijkste is in zijn vak, dan is dat “constant je eigen aanname ter discussie durven stellen. Door vanuit nieuwsgierigheid mensen te benaderen kun je verbinding maken met de bewoners. Het begint bij elkaar leren kennen, begrijpen, waarderen en dan vertrouwen.” Respect als agent moet je namelijk verdienen, vindt hij. “Dus moet je je openstellen en een vraag zonder oordeel kunnen stellen.”
Directeur IKC Prins Willem Alexander
Directeur IKC Prins Willem Alexander
Peter van der Windt is directeur van Kindcentrum Prins Willem-Alexander (PWA) en vertegenwoordigt in de stuurgroep de drie kindcentra van de wijk. In het kindcentrum zit een netwerk van organisaties samen, waaronder de basisschool, kinderopvang, gezinshulp en zorg. “We werken naar een integrale aanpak van de zorg rond het kind”, licht Van der Windt toe, “het mooie zou zijn als alle organisaties uit het netwerk van het kind elkaar hier ontmoeten.”
Ondanks de inzet van verschillende instanties is de problematiek in de Westwijk de afgelopen jaren niet afgenomen. “Met de beste bedoelingen is de afgelopen jaren heel veel gebeurd, maar toch vaak naast elkaar en zonder dat je het van elkaar wist. Ik denk dat we nu de kans moeten aangrijpen om het vooral met elkaar te doen”, benadrukt Van der Windt. Met de inzet van het NPLV wil hij een centrum voor kind en ouders in de wijk creëren, waarbij de drie kindcentra in de wijk nauw samenwerken. Van der Windt: “Dit betekent het creëren van een plek voor ondersteuning van het kind en de ouders, met elkaar de basis op orde hebben en de kinderen perspectief kunnen bieden. Met een verlengde schooldag brengen we de kansen zo dicht mogelijk bij het kind.”
Directeur-bestuurder Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam
Directeur-bestuurder Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam
Toen tien jaar geleden de openbare scholen van Vlaardingen en Schiedam fuseerden, kwam Wim Kokx aan het roer. Deze regio is voor hem bij uitstek de plek om te werken. “Hier doet het er nog meer toe dat je kinderen helpt kansen te grijpen”, vindt Kokx. Onder deze regio vallen twee van de negentien kwetsbare gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid: Schiedam Nieuwland-Oost en Vlaardingen West. “Dit is een regio waar het erom gaat, hier maak je het verschil.”
Zijn belangrijkste doel is ieder kind het gevoel geven dat ze er mogen zijn. “Dat gevoel is voor kinderen hier niet zo vanzelfsprekend. Ik wil dat ze straks in een wijk wonen dat er anders uitziet, waar meer te doen is en dat ze weten dat ook zij zo een mooie school verdienen.” Hiervoor moet ook de basis van het kind op orde zijn, een van de speerpunten van het plan voor de Westwijk. “Soms betekent dat een paar problemen voor de ouders oplossen, zodat ze zelf verder kunnen. Dat is misschien met langdurige ondersteuning, maar dat is oké."
Directeur Stroomopwaarts MVS
Directeur Stroomopwaarts MVS
Als directeur van Stroomopwaarts is Nicole van der Wekken eindverantwoordelijk voor de uitvoering van de participatiewet, schuldhulpverlening en de inkomensvoorziening voor arbeidsongeschikten. Het mooie aan Stroomopwaarts vindt Van der Wekken dat ze zoveel verschillende dingen kunnen doen om de inwoners van Vlaardingen te helpen op het gebied van werk, inkomen, financiële nood en inburgering. “Op de dagen dat het minder goed gaat hoef je alleen maar naar binnen te lopen en dan weet je weer waar je het voor doet.”
“We weten hoe belangrijk het is dat je werk ertoe doet, dat je gezien wordt”
Dit doet zij voor de regio Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. “De samenwerking tussen de steden is een hele oude”, vertelt Van der Wekken, “de regio houdt van de mouwen opstropen en met elkaar aan de slag gaan.” Hetzelfde moreel heerst in het werkleerbedrijf van Stroomopwaarts, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag gaan. “De waarde van werk is echt de rode draad in wat we doen bij het werkleerbedrijf”, beschrijft Van der Wekken, “we weten hoe belangrijk het is dat je werk ertoe doet, dat je gezien wordt.”
Directeur Kloet-Onderhoud
Directeur Kloet-Onderhoud
Tegen de Westwijk aan ligt het familiebedrijf Kloet Onderhoud, al ruim honderd jaar een belangrijke werkgever in het vastgoedonderhoud in Vlaardingen. Aan het roer staan twee broers en een zus. Oudste broer Chris Oerlemans is als vertegenwoordiging van ondernemers onderdeel van de stuurgroep voor de Westwijk. Als directeur is hij gericht op het maken van verbindingen tussen ondernemers en met inwoners uit de omgeving. “Je moet verder kijken dan het hek van je bedrijfsterrein”, stelt Oerlemans; “Met diepe regionale wortels, kun je als eik ook een windvlaag opvangen.”
De kracht van de Westwijk ligt volgens Oerlemans in het talent dat er rondloopt, welke niet voldoende wordt benut. Vanuit het plan voor de Westwijk wordt dan ook ingezet op een goede doorstroom van school naar werk, van huis naar werk en van werk naar werk. Het inzichtelijk maken van potentie en deze koppelen aan de bedrijven is van groot belang om talenten in de Westwijk te laten ontplooien. “We moeten de mensen en hun talenten centraal stellen”, vult Oerlemans aan, “de bedrijven organiseren we daaromheen. Dat is nodig om een betere match te maken tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.
Directeur Kroepoekfabriek & Stadsgehoorzaal
Directeur Kroepoekfabriek & Stadsgehoorzaal
Geboren en getogen Vlaardingse Renske Verbeek is directeur van de Stadsgehoorzaal en de Kroepoekfabriek, beiden zijn podia in Vlaardingen met ook veel ruimte voor lokale initiatieven. Vanuit haar rol in de culturele sector is ze aangesloten bij de stuurgroep van Programmabureau Wij de Westwijk. Cultuur heeft een prominente plek in het programma voor de Westwijk. Heel terecht volgens Verbeek: “Theater biedt mensen tools zoals zelfvertrouwen en waardering, daar krijgen ze letterlijk applaus. Vanuit de zaal heerst het gevoel dat je met elkaar iets bijzonders beleeft, waardoor je anders naar de wereld gaat kijken.”
Met de inzet van Programmabureau Wij de Westwijk wil ze ontdekken wat voor drempels mensen ervaren, want “iedereen moet de kans hebben mee te kunnen doen.” In januari 2023 start daarom de Stadskaravaan, eerst in de Westwijk en later door heel Vlaardingen. Vlaardingen viert dan 750 jaar stadsrechten. De Stadskaravaan maakt het mogelijk dat alle bewoners dit meevieren. “We beginnen met de mensen uit de wijk te ontmoeten en te leren kennen. Met een wijkbrainstorm willen we ontdekken wat goed zou werken voor de Westwijk. Mijn droom is heel Vlaardingen als één festivalterrein.”
Directeur Vlaardingen in Beweging
Directeur Vlaardingen in Beweging
Als directeur van Vlaardingen in Beweging maakt Marvin Visser zich er hard voor dat iedere Vlaardinger moet kunnen sporten en bewegen. Sinds 2016 zet hij bij Vlaardingen in Beweging in op de toegankelijkheid van sporten en bewegen in Vlaardingen en daar heeft hij zo zijn redenen voor: sporten en bewegen draagt bij aan een gezond lichaam en een gezonde geest, is leuk en zorgt voor meer sociale contacten in de gemeenschap. Maar Visser snapt goed dat mensen niet altijd de ruimte hebben om over sporten na te denken.
“Als je hoofd vol zit met problemen, staat lid worden van een sportvereniging niet bovenaan je lijstje”
Door sportactiviteiten met buurtsportcoaches te organiseren probeert Vlaardingen in Beweging mensen een beetje meer ruimte te geven. Sporten en beweging voor iedere Vlaardinger mogelijk maken is een middel om leefstijlpatronen te doorbreken of belemmeringen weg te nemen. Samen met Programmabureau Wij de Westwijk willen ze speciale aandacht geven het organiseren van sportmomenten in de Westwijk, bijvoorbeeld in het Marnix Plantsoen. “Collega’s maken zich daar al hard voor, omdat de wijk dat verdient,” aldus Visser.
Senior gebiedsofficier Noord, Centrum en Oost
Senior gebiedsofficier Noord, Centrum en Oost
Sinds 2019 is Marjolein van Eykelen Gebiedsofficier van Justitie van het gebied waaronder Vlaardinen valt. Daarmee is zij het aanspreekpunt voor de omgeving, onder andere voor de politie, burgemeester en reclassering. Ze omschrijft haar functie als beleid uitzetten om het gebied te verbeteren, zonder teveel strafrechtelijke inzet. “Als mensen bij ons in beeld komen kijken wat je moet doen om ervoor te zorgen dat ze niet meer terugkomen. Dat doe je door hen te vragen: wat heb jij nodig?”
“Zo werken we aan een generatie die andere keuzes kan maken dan het strafrecht”
“Het mooie voor de Westwijk is dat er een ambitieus plan ligt en dat de gemeente zegt dat de wijk daar recht op heeft.” De ambitie van het plan voor de Westwijk is om er in twintig jaar tijd een wijk van te maken die in ontwikkeling en niveau gelijk is aan de rest in Vlaardingen. “Zo werken we aan een generatie die andere keuzes kan maken dan het strafrecht”, voegt Van Eykelen toe. Wat daarvoor nodig is? “Een beter aanbod van alternatieve keuzes, nuchterheid, maatwerk leveren, respect hebben voor de mensen en lef.” Ze vult aan: “De mensen hier kennen elkaar vrij goed en helpen elkaar ook. We moeten faciliteren wat er al is”