Ontmoet Westwijker: Peter

Peter van der Windt gelooft in de potentie van de kinderen in de Westwijk. De directeur van IKC Prins Willem Alexander (PWA) is ervan overtuigd dat kansarme kinderen met een zetje in de rug kansrijk worden. “Dat is precies de reden dat ik dit werk doe. Ik ben blij dat er met het programma Wij de Westwijk aandacht en geld komt voor onze wijk.” Hij vertelt hoe de drie scholen samen kinderen en ouders dat zetje gaan geven.

Enthousiasme bij iedereen

De verlengde schooldag, medewerkers voor zorg en welzijn en taalcafé’s. Het is een kleine greep uit het actieplan van de drie scholen. Het gaat om de Integrale Kindcentra (IKC) De Schakel, De Wereldwijzer en PWA. “We gaan heel veel doen met weinig regels. Daarbij luisteren we goed naar ouders en kinderen. Samen gaan we 1000 leerlingen en 700 gezinnen helpen. Ik proef enthousiasme bij iedereen”, vertelt Peter.

Langer op school

De verlengde schooldag is een voorbeeld van zo’n actie. Tot de zomer proberen de scholen uit hoe dat het beste werkt. “Leerlingen blijven op school en kunnen dan hun talenten ontdekken en ontwikkelen. Er zijn workshops dansen, boksen, fotografie of film. Maar ze krijgen ook uitleg over beroepen en opleidingen”, legt Peter uit.

“Kansen voor kinderen in de Westwijk: dat is ons doel”

Meer medewerkers voor zorg en welzijn

Een andere actie is investeren in zorg en welzijn, licht hij toe. “Er komt een zorgmedewerker voor de drie scholen samen. Verder gaat er op elke school een fulltime gezinsspecialist aan de slag, die gezinnen begeleidt. Eén dag in de week is er een medewerker van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Samen gaan zij gezinnen bijstaan bij hun problemen.”

Taalcafé en loket voor alle vragen

Niet alleen met organisaties voor zorg en welzijn, maar met vele andere partners werken de scholen samen. Zo staan 12 taalcafé’s op het actielijstje. Bibliotheek De Plataan – die ook een vestiging heeft in het PWA – helpt volwassenen met hun taalbeheersing. Verder zijn de scholen het loket voor andere organisaties. “Ouders brengen we met al hun vragen in contact met de wijkagent, Waterweg Wonen, de schuldhulpverlening en formulierenbrigade”, somt Peter op.

Foto’s: Bart van Vliet

De basis moet op orde zijn

Al deze acties moeten de basis op orde brengen, zo legt Peter uit. “Op school gaat dat om lezen, rekenen en taal. En binnen het gezin moet er geen stress zijn. Dat geeft kinderen de ruimte om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. Zo gaan zij toekomstperspectief zien. Ook draagt een goede basis bij aan de sociale cohesie en een positieve sfeer in de wijk.” 

Van kansarm naar kansrijk

Het actieplan is onderdeel van het programma Wij de Westwijk, dat maar liefst 20 jaar duurt. “Ik ben 66 jaar, dus ik ga niet alles meemaken. Maar ik vind het geweldig dat de overheid oog heeft voor de Westwijk. Met elkaar – bewoners en organisaties – kunnen wij de Westwijk vooruitbrengen. Samen zorgen we dat kansarme kinderen kansrijk worden”, besluit Peter.

Deel dit artikel

Samen maken Wij de Westwijk

Doe mee met Wij de Westwijk! Samen vergroten we jouw kansen. Met elkaar pakken bewoners en organisaties problemen op. Het programma richt zich op vijf onderdelen: kinderen - ouders - werken en leren – schoon en heel – veilig en wonen. Meer weten? Kom langs in onze huiskamer in IKC De Wereldwijzer, Erasmusplein 1 voor een kop koffie. De deur staat voor je open.

Andere relevante artikelen

“Een mooie broek voor mama”

“Een mooie broek voor mama”

Drie wensbomen stonden er in de Westwijk. Weet je het nog? In de donkere dagen voor Kerst nodigde Programmabureau Wij de Westwijk bewoners uit een wens te doen voor een […]

Van grauw naar gezellig: samen maken we de Westwijk mooier!

Van grauw naar gezellig: samen maken we de Westwijk mooier!

We willen allemaal graag in een mooie, leefbare buurt wonen. Maar wat doe je als je wijk wel een opfrisser kan gebruiken? Marjo, een actieve bewoonster van Westwijk, liet het […]

Terugblik op de vierde bewonersavond

Terugblik op de vierde bewonersavond

Vlaardingen – Er komt een social hub in Vlaardingen West. Dat kondigde Wij de Westwijk aan op dinsdag 23 april, tijdens de vierde bewonersavond in de Westwijk. De hub komt […]