Peter van der Windt gelooft in de potentie van de kinderen in de Westwijk. De directeur van IKC Prins Willem Alexander (PWA) is ervan overtuigd dat kansarme kinderen met een zetje in de rug kansrijk worden. “Dat is precies de reden dat ik dit werk doe. Ik ben blij dat er met het programma Wij de Westwijk aandacht en geld komt voor onze wijk.” Hij vertelt hoe de drie scholen samen kinderen en ouders dat zetje gaan geven.
Enthousiasme bij iedereen
De verlengde schooldag, medewerkers voor zorg en welzijn en taalcafé’s. Het is een kleine greep uit het actieplan van de drie scholen. Het gaat om de Integrale Kindcentra (IKC) De Schakel, De Wereldwijzer en PWA. “We gaan heel veel doen met weinig regels. Daarbij luisteren we goed naar ouders en kinderen. Samen gaan we 1000 leerlingen en 700 gezinnen helpen. Ik proef enthousiasme bij iedereen”, vertelt Peter.
Langer op school
De verlengde schooldag is een voorbeeld van zo’n actie. Tot de zomer proberen de scholen uit hoe dat het beste werkt. “Leerlingen blijven op school en kunnen dan hun talenten ontdekken en ontwikkelen. Er zijn workshops dansen, boksen, fotografie of film. Maar ze krijgen ook uitleg over beroepen en opleidingen”, legt Peter uit.
“Kansen voor kinderen in de Westwijk: dat is ons doel”
Meer medewerkers voor zorg en welzijn
Een andere actie is investeren in zorg en welzijn, licht hij toe. “Er komt een zorgmedewerker voor de drie scholen samen. Verder gaat er op elke school een fulltime gezinsspecialist aan de slag, die gezinnen begeleidt. Eén dag in de week is er een medewerker van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Samen gaan zij gezinnen bijstaan bij hun problemen.”
Taalcafé en loket voor alle vragen
Niet alleen met organisaties voor zorg en welzijn, maar met vele andere partners werken de scholen samen. Zo staan 12 taalcafé’s op het actielijstje. Bibliotheek De Plataan – die ook een vestiging heeft in het PWA – helpt volwassenen met hun taalbeheersing. Verder zijn de scholen het loket voor andere organisaties. “Ouders brengen we met al hun vragen in contact met de wijkagent, Waterweg Wonen, de schuldhulpverlening en formulierenbrigade”, somt Peter op.

De basis moet op orde zijn
Al deze acties moeten de basis op orde brengen, zo legt Peter uit. “Op school gaat dat om lezen, rekenen en taal. En binnen het gezin moet er geen stress zijn. Dat geeft kinderen de ruimte om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. Zo gaan zij toekomstperspectief zien. Ook draagt een goede basis bij aan de sociale cohesie en een positieve sfeer in de wijk.”
Van kansarm naar kansrijk
Het actieplan is onderdeel van het programma Wij de Westwijk, dat maar liefst 20 jaar duurt. “Ik ben 66 jaar, dus ik ga niet alles meemaken. Maar ik vind het geweldig dat de overheid oog heeft voor de Westwijk. Met elkaar – bewoners en organisaties – kunnen wij de Westwijk vooruitbrengen. Samen zorgen we dat kansarme kinderen kansrijk worden”, besluit Peter.