Ontmoet Westwijker: Mohammed

“Ik woon en werk in de wijk waar ik ben geboren en opgegroeid,” vertelt jongerenwerker Mohammed Benomar (1994). “Ik ging hier naar school, voetbalde op de pleintjes, had hier mijn eerste bijbaantje. Ik ken de wijk als mijn broekzak en dat geeft mijn werk iets extra’s. Gewoon door te zijn wie ik ben – Mo, die gast met die zwarte pet, die je tegenkomt bij de kapper of op straat met zijn gezin – blijk ik een voorbeeld voor veel jongeren.”

“Ook als je in de Westwijk opgroeit is een mooie toekomst mogelijk. Dat wil ik de jongeren hier meegeven.”

Werken in de financiële sector, dat is wat Mo voor ogen heeft met de opleiding bedrijfsadministratie.
Zijn stage op een kantoor valt tegen – de hele dag achter een laptop, continu dezelfde mensen, dezelfde grappen. Zijn bijbaan als sportassistent bevalt hem veel beter en hij ontdekt dat zijn hart meer ligt in de zorg- en welzijnssector. Daar wil hij in verder en hij kiest voor de studie maatschappelijk werk & dienstverlening bij Inholland. “In het derde jaar liep ik stage bij Minters en in 2018 kon ik hier aan de slag.”

Wat vindt Mo belangrijk in zijn werk, hoe bereikt hij ongemotiveerde jongeren en waar ziet hij kansen? We vragen het hem in Wijkcentrum West aan de Professor Teldersstraat, de plek waar hij tijdens zijn schooltijd zelf ook regelmatig deelnam aan activiteiten.

Hoe kijk jij terug op je eigen jeugd?

“Ik kom uit een hecht gezin met betrokken ouders, twee zussen en twee broers. Klaarstaan voor elkaar, discipline en respect, zijn belangrijke waarden die ik heb meegekregen. Na zes jaar op De Wereldwijzer ging ik een jaar naar een islamitische school in Schiedam, mijn basisschooltijd heb ik afgemaakt op de Prins Willem Alexander. Mijn vrienden uit die tijd zie ik nog steeds, een vriendengroep op wie ik altijd kan terugvallen. Hoe belangrijk die basis is, besef ik nog elke dag. In mijn pubertijd, toen ik dingen deed die niet goed voor mij waren, was het deze vriendengroep die zei: ‘Denk na Mo, waar ben je mee bezig?’ Door hen realiseerde ik me: dit is niet waar ik mijn ouders trots mee maak.”

Wat is voor jou kenmerkend voor de Westwijk?

“Westwijkers zijn over het algemeen niet op hun mondje gevallen, ze laten van zich horen als ze het ergens niet mee eens zijn. De wijk zelf is divers en levendig. Er wonen hier meerdere generaties binnen een familie: opa, oma, ooms, tantes, kinderen en kleinkinderen. In het voorjaar en in de zomer zie je hoe jong en oud veel met elkaar optrekt. Samen wandelen, picknicken in het park. Zelf vind ik het ook een heel ‘praktische’ wijk, goed bereikbaar met auto en openbaar vervoer, alle voorzieningen op loopafstand én heel groen. Als kind ging ik vaak fietsen met mijn vader, hij kent alle mooie plekken.

 
Natuurlijk zie ik ook waar het niet goed gaat – en ben ik heel blij met de huidige lange-termijn-aanpak en de samenwerking met scholen, zorginstellingen en Wij de Westwijk – maar voor mij is het vooral een fantastische wijk om te wonen, waar ik alles vind wat ik nodig heb.” Lachend: “Met op dit moment de dierenweide als favoriete plek, ik kom er graag met mijn dochtertje.”

Welke jongerenactiviteiten organiseren jullie in de Westwijk?

“We doen veel op het gebied van sport, organiseren toernooien en workshops en proberen met lange termijnprojecten echt een relatie op te bouwen met jongeren in de wijk. Een voorbeeld is Jack’s Livingroom, waarbij 15+ jongeren hier in het wijkcentrum twee keer per week kunnen binnenlopen om te tafeltennissen, te gamen of gewoon wat te kletsen met elkaar. Voor meisjes is er Jill’s Livingroom met weer andere activiteiten. Waar het om gaat is dat jongeren zich vrij voelen om te doen waar ze op dat moment zin in hebben, waar ze vanuit Minters steeds hetzelfde gezicht zien, waar ze leeftijdgenoten ontmoeten en waar ze zich veilig voelen. Het is belangrijk om langere tijd bij jongeren in beeld te blijven, hen laten voelen dat wij er echt voor ze zijn als het nodig is

“Het is belangrijk om langere tijd in beeld te blijven bij jongeren.”

Een vergelijkbaar project is Study & Chill, op vaste dagen kunnen jongeren hier zelfstandig hun huiswerk doen. Wij begeleiden hen daar niet zozeer bij, onze inbreng is vooral: er zijn. Daarnaast zorgen we voor een leuk ontspanningsmoment tussendoor. Het project is ontstaan vanuit onze samenwerking op scholen. Van leerlingen horen we regelmatig dat er thuis niet altijd ruimte en rust is om te leren.

Hoe bereik je jongeren?

“Sowieso werken we daarin nauw samen met andere jeugdorganisaties en met de scholen in de wijk. Bij College Vos en het Geuzencollege lopen we tijdens de pauzes gemakkelijk even binnen voor een praatje, geven sociale mediatraining, spreken jongeren aan op straat, luisteren naar ze en laten onze activiteiten zo goed mogelijk aansluiten bij hun interesses. In samenwerking met Stichting Antipesto en DOCK Vlaardingen proberen we jongeren te motiveren door ze te betrekken bij nieuwe ontwikkelingen in de wijk en hen een podium te geven tijdens bijeenkomsten. Hierdoor is er vorig jaar een actieve jongerenwerkgroep ontstaan. Op uitnodiging van Wij de Westwijk mochten ze brainstormen over de vraag: Waar hebben jongeren behoefte aan en wat is er nodig om dat te bereiken. Een van de concrete resultaten is de opening van het talentstagehuis Level Up, een multifunctionele plek midden in de wijk, om te leren, te ontdekken, samen te werken en talenten te ontwikkelen.

Jongeren kansen geven, (weer) laten geloven in zichzelf, daar gaat het mij om. Er echt zíjn voor ze, door te doen wat je belooft en die ze ook ’s avonds kunnen bellen als er iets is dat niet kan wachten tot de volgende dag. Alleen dan kun je als jongerenwerker het verschil maken in iemands leven. Mijn vader [opbouwwerker bij Minters – red.] is hierbij een groot voorbeeld.

Tekst: Marleen Bos
Foto’s: Theo van Pelt

Deel dit artikel

Samen maken Wij de Westwijk

Doe mee met Wij de Westwijk! Samen vergroten we jouw kansen. Met elkaar pakken bewoners en organisaties problemen op. Het programma richt zich op vijf onderdelen: kinderen - ouders - werken en leren – schoon en heel – veilig en wonen. Meer weten? Kom langs in onze huiskamer in IKC De Wereldwijzer, Erasmusplein 1 voor een kop koffie. De deur staat voor je open.

Andere relevante artikelen

Vlaardingen verwelkomt eerste elektrische vuilniswagen!

Vlaardingen verwelkomt eerste elektrische vuilniswagen!

Goed nieuws voor Vlaardingen! Sinds een paar weken rijdt de eerste 100% elektrische vuilniswagen van Irado door onze straten. Deze nieuwe elektrische wagen is stil en schoon, en produceert geen […]

Werkfestival brengt werkzoekenden en werkgevers samen in de Westwijk

Werkfestival brengt werkzoekenden en werkgevers samen in de Westwijk

Op woensdag 26 juni vond in het Geuzencollege het werkfestival plaats, georganiseerd door Stroomopwaarts, UWV, Wij de Westwijk en lokale ondernemers. Ondanks het warme weer trok het evenement meer dan […]

Op zoek naar een baan? Maak er werk van op woensdag 26 juni!

Op zoek naar een baan? Maak er werk van op woensdag 26 juni!

Op woensdag 26 juni organiseert Wij de Westwijk samen met Stroomopwaarts, UWV en lokale ondernemers, een speciaal evenement waar werkzoekenden op een laagdrempelige manier in contact kunnen komen met werkgevers […]