Een gezonde start: schoolontbijt in de Westwijk

De scholen zijn weer begonnen en op basisscholen in de Westwijk daarmee ook het schoolontbijt weer. Op het IKC Prins Willem Alexander en IKC de Schakel kunnen kinderen vijf dagen per week gratis en vrijblijvend mee ontbijten voor de lesdag begint. Op IKC de Wereldwijzer werken ze aan de mogelijkheid voor ouders om voedselcoupons op te halen waarmee ze zelf eten kunnen halen voor het ontbijt. Naast een schoolontbijt, verzorgen IKC de Schakel en IKC Prins Willem Alexander ook schoollunch. Iedere klas krijgt een eigen krat met brood, beleg, drinken en fruit of groente. 

Met een volle maag de dag beginnen

Het schoolontbijt is vorig schooljaar al ingevoerd op IKC de Schakel en IKC Prins Willem Alexander, omdat het onderwijspersoneel steeds vaker opmerkten dat kinderen zonder te hebben ontbeten naar school kwamen. Met een lege maag naar school komen kan voor kinderen betekenen dat ze zich minder goed kunnen concentreren. Op de basisscholen in de Westwijk kunnen kinderen daarom voor school aansluiten om een broodje te eten. Het gratis schoolontbijt zorgt ervoor dat kinderen met een gevulde maag een goede start van hun dag hebben.

Hoe kan mijn kind deelnemen aan het gratis schoolontbijt?

Het schoolontbijt op de basisscholen is voordat de schooldag begint. Ouders hebben informatie gekregen over hoe laat het schoolontbijt is op de school van hun kind. Voor vragen over het schoolontbijt kun je terecht bij het onderwijspersoneel van de school van je kind. Voor het ontbijt hoeven kinderen zich niet aan te melden. 

“Voor het ontbijt hoeven kinderen zich niet aan te melden.”

Ontbijten is belangrijk

Het belang van een gezond ontbijt kan niet genoeg benadrukt worden. Voor kinderen heeft het schoolontbijt veel voordelen:

  • Ontbijten geeft kinderen de energie die ze nodig hebben om te leren, sporten en spelen;
  • De dag beginnen met ontbijt verbetert de concentratie bij kinderen;
  • Schoolontbijt is gezellig! Als ouders bijvoorbeeld al vroeg naar werk moeten, is het gezellig voor kinderen om met elkaar te ontbijten en te bespreken wat ze die dag gaan doen.

Gelijke kansen voor ieder kind

Bij Wij de Westwijk realiseren we gelijke kansen voor ieder kind. Het gratis en vrijblijvend schoolontbijt maakt het mogelijk dat elk kind in de dag begint met een volle maag. Het is een grote stap in de goede richting om ervoor te zorgen dat ieder kind dezelfde kansen krijgt om hun talenten te ontdekken, te leren en zich te ontwikkelen.

Gelukkig staan we hierin niet alleen. Op nationaal niveau is er erkenning voor dit groeiende probleem. Zo is er op 500 Nederlandse basisscholen gestart met het aanbieden van een gratis schoolontbijt. De Rijksoverheid heeft hiervoor een budget van 5 miljoen euro beschikbaar gesteld via het Jeugdeducatiefonds (JEF) voor een periode van vier maanden. Het JEF beoordeelt per school of zij in aanmerking komen voor een tegemoetkoming voor het schoolontbijt.

Deel dit artikel

Samen maken Wij de Westwijk

Doe mee met Wij de Westwijk! Samen vergroten we jouw kansen. Met elkaar pakken bewoners en organisaties problemen op. Het programma richt zich op vijf onderdelen: kinderen - ouders - werken en leren – schoon en heel – veilig en wonen. Meer weten? Kom langs in onze huiskamer in IKC De Wereldwijzer, Erasmusplein 1 voor een kop koffie. De deur staat voor je open.

Andere relevante artikelen

Vacature: Coördinator Sociaal bij Wij de Westwijk

Vacature: Coördinator Sociaal bij Wij de Westwijk

Wil jij werken aan een mooie toekomst voor kinderen en ouders in onze Westwijk? Bij het programmabureau Wij de Westwijk in Vlaardingen zijn we op zoek naar een coördinator Sociaal. In […]

€1,5 miljoen per jaar voor talentontwikkeling in de Westwijk

€1,5 miljoen per jaar voor talentontwikkeling in de Westwijk

Na een spannende periode van voorbereiding en afwachting, zijn we ontzettend trots om aan te kondigen dat het Nationaal Programma Vlaardingen West de volledige SPUK Kansrijke Wijk voor de komende […]

Samen bewegen in West

Samen bewegen in West

In de voorjaarsvakantie is iedereen van harte welkom om deel te nemen aan de activiteit Samen Bewegen in West. De activiteit bestaat uit het maken van een gezamenlijke wandeling door […]