Kom ik in aanmerking voor de energietoeslag?

IMG-20221111-WA0006

De overheid helpt huishoudens met een laag inkomen door middel van een eenmalige energietoeslag. De energietoeslag is eenmalig, aanvragen kan tot 1 januari 2023. Niet iedereen is hiervan op de hoogte. Daarom gingen wij de wijk in om de bewoners van de Westwijk hierover te informeren.

“Veel mensen denken dat de energietoeslag alleen voor mensen met een uitkering is. Je kunt het geld echter ook krijgen als je werkt of met pensioen bent en je inkomsten net boven het sociaal minimum zijn. Daarom adviseren wij bewoners om bij twijfel de toeslag gewoon aan te vragen. Je krijgt dan vanzelf te horen of je er voor in aanmerking komt” geeft Jur Verbeek aan. Hij leidt het project over de energietoeslag vanuit Programmabureau Westwijk.

“We gingen met een team van het programmabureau Wij de Westwijk, Waterweg Wonen en vrijwilligers de wijk in. Bewoners reageerden enthousiast op onze komst en de adviezen die wij gaven. Hopelijk hebben wij bewoners zo op weg kunnen helpen. De energieprijs is immers fors gestegen. Het is zonde om de energietoeslag mis te lopen als je daar recht op hebt”.

Energietoeslag is verhoogd van 800 euro naar 1.300 euro
De energietoeslag is een toeslag voor huishoudens met een laag inkomen om te helpen met het betalen van de energierekening. Het kabinet heeft in juli aangekondigd de energietoeslag te verhogen van 800 euro naar 1.300 euro.
Heb je al een deel van het geld ontvangen? Dan hoef je niets te doen. Je ontvangt de aanvullende 500 euro automatisch. Dit geldt ook als je al een aanvraag hebt gedaan, maar nog niets hebt gehoord.

Heb jij recht op de energietoeslag?
Bekijk of jij ook recht hebt op de 1.300 euro voor je energiekosten via de website van Stroomopwaarts: stroomopwaarts.nl/energietoeslag. Via deze website kun je direct de energietoeslag aanvragen.

Twijfel je?
Vraag de toeslag dan ook gewoon aan. Je hoort vanzelf of je er wel of geen recht op hebt. Als je te veel verdient, dan wordt je aanvraag afgewezen. Je ontvangt dan geen energietoeslag en hoeft niet bang te zijn voor een boete en er zijn ook geen andere vervelende gevolgen.

Zit je in de bijstand of ontvang je IOAW, IOAZ of Bbz?
Dan hoef je niets te doen. Je krijgt het geld automatisch op je bankrekening.
Oh ja, je hoeft niet bang te zijn dat de toeslag invloed heeft op je huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag. En ook niet op een eventuele uitkering.