Buren-bemiddeling helpt als je er samen niet uitkomt

Burenbemiddeling in Westwijk Vlaardingen
Foto: Tamara Heck

Heb je een probleem met je buren? En kom je er samen niet uit? Dan kan de Burenbemiddelaar helpen. Tanja Storm en Peter Uilenhoed van Minters vertellen hoe bemiddeling werkt. 

Als je overlast hebt van je buren en je komt met elkaar niet tot een oplossing, dan kan de Burenbemiddelaar helpen. Die gaat met beide buren praten. Tanja: “Laatst zei iemand: ‘Ik heb geen tijd voor die gesprekken.’ Toen vertelde ik dat het maar 2 uur kost. Je maanden aan elkaar ergeren, kost meer tijd en energie.”

Naar elkaar luisteren

“Het belangrijkste is dat mensen naar elkaar willen luisteren”, legt Tanja uit. Daar helpen de burenbemiddelaars bij. “We hebben een team van 13 vrijwilligers in Vlaardingen. Ze zijn neutraal en onafhankelijk. Dat vinden bewoners fijn. Onze vrijwilligers komen altijd met zijn tweeën. Ze hebben een opleiding gevolgd om dit werk te doen. Bemiddeling is ook gratis. Elke maand krijgen we zo’n 10 vragen binnen.”

Eerst met beide partijen praten

De bemiddelaars starten bij de persoon die het contact heeft gelegd. Peter: “Zij komen thuis om met de melder te praten. Die mag eerst zijn verhaal vertellen.” In de volgende stap leggen de bemiddelaars contact met de buren. “Die moeten wel willen meewerken. Als dat het geval is, gaan de bemiddelaars met hen praten. Zo horen ze de andere kant van het verhaal.”

Tanja Storm (links) coördinator De Burenbemiddelaar Vlaardingen & Maassluis, burenbemiddelaar Mariëtte Molleja en Peter Uilenhoed, coördinator De Burenbemiddelaar Vlaardingen. Foto gemaakt door Bart van Vliet.

Derde gesprek in buurthuis

De derde stap is een gesprek op neutraal terrein met de buurtbemiddelaars. Vaak in een buurthuis of bij Minters. Tanja: “Buren moeten zelf met een oplossing komen. En afspraken maken. Dat werkt het beste. Vóór zo’n gesprek kijken buren elkaar vaak niet aan. Na het gesprek is de sfeer meer ontspannen. Het is toch een kick als dat lukt.” Peter: “Eén keer gingen buren zelfs samen pratend en lachend weer de deur uit. Dat is natuurlijk prachtig.”

7 van de 10 vragen opgelost

Na een tijdje bellen de burenbemiddelaars of beide buren de afspraken nakomen. “Bemiddeling heeft vaak succes. Als beide buren meewerken, is bij 7 van de 10 vragen het probleem opgelost. Zo kunnen onze bemiddelaars echt bijdragen aan woongeluk.”

Ook hulp nodig bij een probleem met je buren? Mail dan naar burenbemiddelaar@minters.nl.

Kijk ook dit filmpje over hoe burenbemiddeling werkt: